مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌ ( آکادمی 3 )

خانه / وبلاگ / آموزش وردپرس / مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌ ( آکادمی 3 )
5 / 5
1
سایت وردپرس
ساختار سایت وردپرس

مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌ ( آکادمی 3 )

5 / 5
1

پس از آنکه وردپرس را روی هاست یا لوکال هاست، نصب کردید،‌ نوبت به کارکردن با آن می رسد. حال با هم مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرس را بررسی می کنیم. خوشبختانه همانطور که در آکادمی 1 با عنوان وردپرس چیست اشاره کردم،‌ وردپرس، محیط بسیار ساده و جذابی دارد و همین یکی از دلایل محبوبیت آن است. به شما قول می دهم با مطالعه دقیق این قسمت،‌ بتوانید به سادگی با وردپرس کار کنید، پس تا انتها با دیجی وردپرس همراه باشید…

اطلاعات لازم  در رابطه با ساختار یک سایت وردپرسی‌

در این مقاله، ابتدا با ساختار کلی یک وب سایت آشنا خواهیم شد چرا که برای مراحل بعدی و توضیح برخی اصطلاحات، به آن نیاز خواهیم داشت. منظور از ساختار سایت، همان چیزی است که کابران می بینند. در شکل زیر،‌ قسمت های مختلف را شماره گذاری کرده و در ادامه آنها را توضیح داده ام.

مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌

همانطور که در شکل می بینید، 5 قسمت وجود دارد. اینجا ما سایت دیجی وردپرس را بررسی می کنیم، اما ساختار سایت های مختلف با یکدیگر متفاوت است. نگران نباشید! این تفاوت ها فقط ظاهری هستند، اما ساختار اصلی تمام سایت های وردپرسی، شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارد. درست مانند انسان ها که اعضای بدن تمام آنها یکسان است، اما چهره، رنگ و سایر خصوصیات ظاهری آنها می تواند با یکدیگر متفاوت باشد. حالا اجازه دهید تا این شش بخش را به طور خلاصه، توضیح دهم:

  1. این بخش سایت، سربرگ یا هدر (Header) نام دارد و همانطور که از نامش پیداست، قسمت بالای سایت را تشکیل می دهد. این بخش، معمولا شامل منوی اول، لوگو، تبلیغات بنری و جستجو است. اما این اجزا می تواند در سایت های مختلف، کم و زیاد شود.
  2. به این بخش نوار هدایت (Navigation) می گویند. وظیفه این قسمت، نشان دادن مکان حاضر کاربر و در واقع هداست اوست. به عنوان مثال در تصویر بالا اگر کاربر از صفحه اول سایت (خانه) به منوی «آموزش وردپرس» بیاید،‌ می تواند مطلب «مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌» را پیدا کند.
  3. قسمت اصلی سایت یا بدنه سایت (Body) را تشکیل می دهد. محتوای اصلی سایت مانند نوشته ها و برگه ها‌، در این قسمت قرار می گیرد.
  4. سایدبار (Sidebar) قسمتی است که در کناره های سایت قرار می گیرد و در آن ابزارهای کاربردی جای داده می شوند که به آنها ابزارک یا ویجت (Widget) گفته می شود.
  5. آخرین بخش اصلی یک سایت، پابرگ یا فوتر (Footer) است. این بخش، پایین ترین قسمت یک سایت را تشکیل می دهد و در آن مواردی مانند کپی رایت قرار می گیرد. هرچند برخی از فوتر ها به گونه ای طراحی می شوند که می توان ابزارهای کاربردی یا ویجت ها را هم در آنها قرار داد.

حالا که به طور اجمالی به بخش های مختلف سایت آشنا شدید، باید به سراغ پیشخوان سایت رفته و شزوع به انجام وظایف مدیریتی خود کنیم! بنابراین بخش های مختلف پیشخوان را بررسی می کنیم. تصویر کلی پیشخوان بلافاصله پس از نصب وردپرس به شکل زیر است. بخش های مهم شماره گذاری شده و در ادامه آنها را توضیح خواهم داد.

مفاهیم بنیادی ساختار یک سایت وردپرسی‌ 2

تصویر بالا، شمای کلی پیشخوان وردپرس را نشان می دهد. سه قسمت مهم در این شکل دیده می شوند که آنها را با کادر سبز رنگ،‌مشخص کرده ام. در ادامه هر یک از این بخش ها را به تفصیل توضیح خواهم داد.

1- نوار کاربری

این نوار کوچک، اطلاعات مختصر و مفیدی را نمایش می دهد. توجه کنید که تمام گزینه های موجود در این نوار، در واقع میانبرهای منوهایی هستند که در بخش 2 قرار دارند. شمایی که از این نوار در تصویر بالا می بینید، بلافاصله پس از نصب وردپرس است، یعنی با یک وردپرس خالص و بدون افزونه های جانبی داریم، اما در صورتی که افزونه های جدیدی نصب کنید، برخی از آنها، گزینه هایی را به این نوار،‌ اضافه خواهند کرد.

  • از سمت راست، یک لوگوی کوچک وردپرس به چشم می خورد که وقتی موس را روی آن، نگه می دارید، زیرمنوهایی ظاهر می شوند که اطلاعاتی در مورد انجمن وردپرس فارسی و مستندات و نسخه‌ی آن ارائه می کند.
  • پس از آن، یک آیکون خانه می بینید که در کنار آن، نام سایت دیده می شود. با نگه داشتن موس روی این قسمت، گزینه «نمایش سایت» دیده می شود. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، با زدن این گزینه، نمای اصلی سایت را مشاهده خواهید کرد.
  • آیکون بعدی، دو فلش چرخه ای را نشان می دهد. این آیکون، به‌روزرسانی های وردپرس را نمایش می دهد و عدد کنار آن، تعداد برنامه های آماده به‌روزرسانی را نشان می دهد (اینجا 2 برنامه آماده‌ی به‌روزرسانی است).
  • آیکون بعدی،‌ نمایش دهنده دیدگاه هاست و مانند مورد قبلی،‌ عدد کنار آن، تعداد دیدگاه‌های در حال انتظار را نشان می دهد (اینجا هیچ دیدگاهی در انتظار تایید نیست).
  • پس از آن، یک علامت مثبت می بینید که اگر موس را روی آن نگه دارید به ترتیب با چهار زیرمنوی «نوشته»، «رسانه»، «برگه» و «کاربر» مواجه خواهید شد. با زدن روی هر یک از این زیرمنوها، می توانید یک مورد تازه از آنها را ایجاد کنید (مثلا با زدن روی نوشته،‌ به ضفحه ایجاد یک نوشته جدید هدایت خواهید شد).
  • در نهایت در سمت چپ این نوار باریک، نام کاربری خود را مشاهده می کنید که با نگه داشتن موس روی آن، یک صفحه کوچک ظاهر می شود که اطلاعات مربوط به حساب کاربری شما را نشان می دهد.
مطلب پیشنهادی  5 روش شناسایی سایت های وردپرسی

2- منوهای اصلی

این قسمت، اصلی ترین بخش پیشخوان است که در آن منوهای مختلفی دیده می شود. شما به کمک این بخش می توانید تمام وظایف مدیریتی خود را انجام دهید. باز هم تصویر بالا نشان دهنده محیط پیشخوان به محض نصب وردپرس و بدون هیچ گونه افزونه جانبی است. با نصب افزونه های جانبی، منوی تنظیمات آنها به این لیست منوهای جاری،‌ افزوده خواهد شد. در ادامه تک تک این منوها را به تفصیل و به ترتیب شکل بالا، بررسی می کنیم:

  • منوی پیشخوان شامل دو زیرمنوی خانه و به‌روزرسانی‌هاست. زیرمنوی خانه همین صفحه اصلی پیشخوان را نمایش می دهد و زیرمنوی به‌روزرسانی‌ها شما را به صفحه به‌روزرسانی‌ها هدایت خواهد کرد.
  • در منوی نوشته ها، چهار زیرمنوی: 1- همه نوشته‌ها 2- افزودن نوشته 3- دسته ها 4-برچسب ها دیده می شود. زیرمنوی اول شما را به صفحه ای می برد که نوشته های شما به همراه اطلاعاتی مختصری در مورد آنها، لیست شده اند. به کمک زیرمنوی دوم،‌ می توانید یک نوشته جدید ایجاد کنید. اگر یادتان باشد،‌ علامت مثبت در نوار باریک بالای پیشخوان نیز،‌همین کار را انجام می داد. زیرمنوی دسته ها، شما را به صفحه مدیریت دسته ها می برد و در نهایت زیرمنوی برچسب‌ها نیز شما را به صفحه مدیریت برچسب ها هدایت می کند.
  • منوی بعدی، رسانه است‌. این بخش جایی است که شما تمام فایل های موردنظر خود مانند فیلم یا عکس را درون هاست آپلود می کنید. زیرمنوهای این بخش شامل کتابخانه و افزودن است. زیرمنوی کتابخانه همانطور که از نامش پیداست، مجموعه فایل های آپلود شده را به همراه جزییات نمایش می دهد. به کمک زیرمنوی افزودن می توانید فایل های جدیدی را درون سایت،‌ آپلود کرده و به کتابخانه بیافزایید.
  • برگه ها هم شبیه به منوهای دیگر، شامل دو زیرمنوی همه برگه‌ها و افزودن است که با توضیحات بالا، نیازی به توضیح دوباره نیست. توجه کنید که برگه با نوشته،‌ دارای تفاوت هایی است که در قسمت بعدی،‌ در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
  • منوی دیدگاه‌ها،‌ زیرمنویی ندارد. با زدن این منو،‌ وارد صفحه دیدگاه‌ها خواهید شد. در این صفحه،‌ لیست کاملی از دیدگاه‌های سایت، دیده می شود. دیدگاه‌های در انتظار بررسی، به رنگ دیگری مشخص شده اند که می توانید آنها را تایید کنید.
  • منوی نمایش دارای 6 زیرمنوی مهم است:
    • پوسته‌ها: با زدن این زیرمنو،‌ وارد صفحه‌ی مدیریت پوسته ها می شوید. پوسته یا قالب، چهره‌ی کلی سایت شما را تعیین می کنند، بنابراین انتخاب یک قالب وردپرس مناسب، بسیار مهم است. به همین دلیل،‌ یکی از قسمت های آکادمی را به آن، اختصاص داده‌ایم.
    • سفارشی سازی: این منو، شما را به صفحه ای هدایت می کند که به شما اجازه ویرایش زنده‌ی سایت را می دهد. مثلا به کمک این بخش می توانید لوگو یا شعار سایت را تغییر داده و نتیجه را به طور زنده مشاهده کنید.
    • ابزارک ها: اگر یادتان باشد در تصویر 1 که ساختار کلی سایت را توضیح دادیم، در ساید بار و فوتر، به ابزارک اشاره کردیم. ابزارک یا ویجت در وردپرس به بلوک کوچکی گفته می شود که عمل خاصی را انجام می دهد. ابزارک ها می توانند در سایدبار و یا در فوتر جای داده شوند. ابزارکها،‌اجزای بسیار کاربری هستند که معمولا استفاده از آنها، محیط سایت را کاربرپسندتر می کند. به کمک زیرمنوی ابزارک ها به صفحه مدیریت ابزارک ها هدایت خواهید شد که کاملا گرافیکی است و به عمل کشیدن و رها کردن (درگ دراپ) می توانید ابزارک های دلخواه خود را بسازید.
    • زیرمنوی فهرست ها در واقع همان بخش مدیریت منوهای سایت شماست که به کمک آن می توانید منوهای مختلفی که با توجه به پوسته موردنظر شما،‌ ایجاد شده اند، شخصی سازی کنید.
    • سربرگ زیرمنویی است که به شما امکان سفارشی سازی سربرگ سایت را می دهد.
    • زیرمنوی ویرایشگر را می توان یک زیرمنویی برای حرفه‌ای‌ترها دانست. در این زیرمنو شما می توانید فایل های پوسته موردنظر خود را ویرایش کرده و به طور مستقیم با کدها بازی کنید.
  • افزونه ها: این منو هم دارای سه زیرمنو است. زیرمنوی «افزونه های نصب شده» لیستی از افزونه هایی که در حال حاضر روی وردپرس شما نصب است را نمایش می دهد. زیرمنوی بعدی، شما را به صفحه ای هدایت می کند که می توانید افزونه های جدید را نصب کنید. توجه کنید که نصب افزونه ی جدید می تواند هم از طریق اینترنت صورت گیرد و هم می توانید بسته نصبی افزونه یا را از درون کامیپوتر خود، آپلود کنید. زیرمنوی سوم به نام «ویرایشگر» امکان ویرایش فایل های سازنده افزونه ها را به شما می دهد. (مشابه زیرمنوی ویرایشگر در منوی نمایش). با نصب افزونه وردپرس شما می توانید برخی قابلیت هایی که قالب سایت شما ندارد را به سایت خود اضافه کنید.
  • کاربران: این منو هم دارای سه گزینه است که طبق معمول، دو گزینه اول به ترتیب به شما امکان مشاهده لیستی از کاربران و افزودن کاربر تازه را می دهد. زیرمنوی سوم با عنوان «شناسنامه شما» گزینه ای است که به کمک آن می توانید مشخصات کاربری خود را تغییر دهید.
  • ابزارها: در این منو هم، سه زیرمنو را مشاهده می کنید. زیرمنوی «ابزارهای در دسترس» به شما این اجازه را می دهد تا به کمک ابزاری به نام «مخابره کنید» هر مطلب جالبی را که در سایت های دیگر می بینید، به راحتی و تنها با یک کلیک در سایت خود و با ذکر منبع،‌ منتشر کنید. زیرمنوی بعدی، «درون ریزی» نام دارد که همانطور که از نامش پیداست می توانید به کمک آن، اطلاعاتتان از مکان های دیگر به سایت کنونی خود، وارد کنید. مثلا اگر قبلا سایتی داشته اید و حالا می خواهید نوشته ها و دیدگاه های آن را به درون سایت وردپرسی خود، وارد کنید، باید از این گزینه استفاده کنید. زیرمنوی بعدی که «برون ریزی» نام دارد، کاری برعکس انجام می دهد، به این معنا که به کمک این کزینه می توانید از اطلاعات سایت وردپرس خود، خروجی بگیرید.
  • تنظیمات: این منو که یکی از مهم ترین منوهای وردپرس است، شش زیرمنو را شامل می شود:
    • همگانی: تنظیمات اولیه وردپرس مانند آدرس اصلی سایت، شعار سایت، تاریخ و ساعت را می توانید انجام دهید.
    • نوشتن: تنظیماتی که مربوط به نوشته هاست در این زیرمنو قرار دارد مثلا می توانید دسته بندی پیش فرض نوشته های خود را انتخاب کنید.
    • خواندن: در این زیرمنو، تنظمیاتی برای چگونگی نمایش نوشته های سایت وجود دارد.
    • گفت وگو: این گزینه به شما امکان می دهد تا دیدگاه های خود را به بهترین نحو ممکن، سفارشی سازی کنید.
    • رسانه: همانطور که از نامش پیداست، تنظیماتی مربوط به تصاویر آپلود شده، در آن گنجانده شده است.
    • پیوندهای یکتا: هر نوشته ای در وردپرس دارای یک آدرس منحصربفرد است که به آن، پیوند یکتا می گویند. در این زیرمنو می توانید تنظیمات آن را انجام دهید.
  • جمع کردن فهرست: این گزینه، بلوک سمت راست منوها را جمع کرده و به جای نمایش نام، تنها آیکون آنها را نمایش می دهد.
مطلب پیشنهادی  ورود هر کاربر فقط به وسیله یک سیستم در وردپرس

3- بلوک های کاربردی

ساختار سایت وردپرس
ساختار سایت وردپرس

همانطور که در تصویر مشاهده می کنید، در این بخش، چندین بلوک وجود دارند. برخی از این بلوک ها،‌ همان کار منوهای سمت راست را انجام می دهند اما با چهره ای گرافیکی و ساده تر. برخی دیگر از این بلوک ها، محتوای اطلاع رسانی دارند، به عنوان مثال، یکی از این بلوک ها، اخبار وردپرس فارسی را نمایش می دهد. توجه کنید این بخش هم مانند بخش های دیگر، با نصب افزونه های جانبی، شلوغ تر خواهد شد.

در بخش سوم چندین بلوک وجود دارد. که در ادامه این چند قسمت را خدمتتون توضیح خواهم داد.

  • پنل خوش آمدگویی وردپرس

پنل خوش آمد گویی وردپرس بخشی هست که دسترسی شما را به برخی قسمت های سایت رو راحت می کنه. مثل دسترسی به ویرایش برگه صفحه اصلی سایت , مدیریت دیدگاهها و ابزارک و حتی رفتن به بخش تغییر پوسته سایت.

  • پنل در یک نگاه

بخش در یک نگاه برخی اطلاعات و امار سایت رو به شما نشون میده. مثل تعداد نوشته ها – تعداد برگه ها – تعداد دیدگاهها . حتی اگر سایت شما فروشگاهی باشه در این قسمت تعداد محصولات هم نشون داده میشه.

  • پنل پیشنویس ها

اگر داخل سایتتون یه مطلبی رو نوشته اما داخل سایت منتشر نکرده باشید به عنوان پیش نویس در وردپرس شناسایی میشه و در این پنل موارد مربوط به پیش نویس ها رو مشاهده خواهید کرد. همچنین می توان اقدام به نوشتن مطلب کنید در این قسمت برای پیش نویس کردن.

  • پنل فعالیت های اخیر

در پنل فعالیت های اخیر می توانید اخرین کارهایی که داخل سایت وردپرس خود انجام دادید رو مشاهده کنید. مثلا یه مطلب جدید داخل سایت منتشر کرده باشید اسم اون مطلب در بخش فعالیت های اهیر نمایش داده خواهد شد. یا مثلا نظری توسط کاربران اسرسال شده باشه در این قسمت موارد آخر نمایش داده خواهد شد.

  • پنل اخبار سایت وردپرس

آخرین پنل از این بخش اخبار سایت وردپرس می باشد . اطلاعاتی مثل بروز شدن وردپرس یا یک سری مطالب آموزشی را در این بخش می توانید مشاهده کنید.

توجه داشته باشید این  پنل به صورت پیش فرض وجود دارن . ممکنه با نصب برخی افزونه های تعداد بلوک های خاصی نیز به این بخش اضافه بشه.

مواردی که در این مطلب از سایت دیجی وردپرس خدمت شما ارائه شد مباحث پایه و لازم برای شروع کار با وردپرس بود. از مطالب بعدی بخش آکادمی وردپرس digiwp شروع به کار با بخش های مختلف وردپرس می کنیم.

اشتراک گذاری

  • دیدگاهتان فقط و فقط در رابطه با همین مطلب باشد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما بررسی نخواهد شد.
  • هدفتان از ارسال دیدگاه تبلیغ یا بک لینک نباشد. در غیر اینصورت دیدگاه حذف می شود.
  • به دیگر توهین و اهانت نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *